Startpagina

 Edele Families

Hans Kemna

Aleid v Poelgeest

Dirk v Brederode

Wouter v Egmond

Folpert v Leerdam

Groot Poelgeest

Klein Poelgeest

Auteursrechten

Email kontakt

 

 

Serie Floris

Interview met Hans Kemna

 

    U herinnert zich vast wel de tv serie Floris, een zeer populaire serie die werd geregiseerd in 1969 door Paul Verhoeven. Enkele acteurs uit deze serie waren Rutger Hauer, Jos Bergman, Hans Boskamp en Hans Kemna. Met laatstgenoemde acteur hadden wij op 12 oktober 1987 een interview, waarvan wij bij deze u verslag uitbrengen.

    Hans Kemna raakte bij de tv-serie Floris betrokken nadat hij auditie had gedaan bij Max Appelboom. Hij kwam als jong acteur vers van de toneelschool, en dit zou zijn eerste rol worden. Na de auditie had hij enkele maanden niets meer van Max Appelboom vernomen. Op een gegeven moment kwam hierin verandering. Hans Kemna was een goed schermer. Hij had op de toneelschool deze tak van sport bedreven, dit was door Rutger Hauer niet onopgemerkt gebleven. Vandaar dat hij op een gegeven moment bericht kreeg dat hij naar de schermschool van Cor v.d. Valk in Haarlem moest komen.
De serie Floris had vergaande gevolgen voor Hans Kemna, wat het verloop van zijn carriere zeer gunstig zou beinvloeden. En niet alleen voor Hans kemna. Lex Gorel, Hans Boskamp, Rutger Hauer, Jos Bergman e.a. hebben de start van hun carriere voor een groot deel te danken aan de serie Floris.
Hans kemna speelde in de 12e en 13e aflevering (op de koop DVD staan 12! afleveringen) de rol van "ridder Govert" , met als tegenspelers Lex Gorel als Roland en Rutger Hauer als Floris. Het ging om de afleveringen van de Byzantijnse beker. Het script was van oorsprong geschreven voor één aflevering . Maar na het zien van de opnames heeft men besloten de aflevering in twee delen uit te zenden.  Vandaar dat de oorspronkelijke serie uit 12 delen bestond werd uitgebreid naar 13 delen. De opnames voor de serie gebeurden niet helemaal zonder gevaar, aldus Hans Kemna. Bij een van de repetities had Hans Kemna bijna het oor van Rutger Hauer afgeslagen. Hierdoor werd het ons duidelijk dat er in de serie daadwerkelijk gevochten werd. Op onze vraag of er nog veiligheidsmaatregelen werden getroffen voor de acteurs moest Hans Kemna ontkennend antwoorden. Het is voor het medium film onmogelijk dit soort films op te nemen zonder enig risico, omdat men bij films een zeer realistische weergave kent, dit in tegenstelling tot toneel.

    Floris werd volgens Hans als puur amusement opgezet. Volgens Jos Bergman zat er weldegelijk een educatieve ondertoon in zoals "Lange Pier" lees Grote Pier, en Maarten van Rossum, Jos Bergman in een interview "Die Maarten van Rossum was een echte boef, hij richtte bloedbaden aan en ging daarna lekker aan het bier".

    Na Floris had Paul Verhoeven een ander scenario "De Landsknecht" , dit ging over een stel huursoldaten wat zich ook in de middeleeuwen afspeelde. Dit scenario werd later omgezet naar de film "Flesh and Blood", ook met Rutger Hauer.

    Op onze vraag of Hans geintresseerd was in de middeleeuwen antwoorde hij "nee" , we kwamen allemaal van de toneelschool en wilde allemaal zo snel mogelijk aan het werk. De serie Floris was voor ons de kans voor een carriere. Tijdens de opname raakte hij wel gefascineerd door de middeleeuwen, want ja je leeft je wel in, in de rol van de persoon die je speelt in die periode. Overgens heeft Hans wel belangstelling voor kastelen, dit om hun architectuur en de uitstraling van dergelijke gebouwen.
    Dit bracht ons gelijk bij de vraag op welke lokaties de serie werd opgenomen. Voor zover Hans nog wist werden kasteel Doornenburg en Loevestein als decor gebruikt. Verder heeft men diverse lokaties in verband gebracht met bovengenoemde lokaties. Dit om een zo realistisch beeld van het landschap uit die tijd te verkrijgen. De serie was uniek in zijn soort, daar dit voor het eerst zo groots werdopgezet in nederland. "het was een nederlandse serie die geheel hollands was, zowel wat betreft de landschappen als de acteurs".

    ter afsluiting van het interview kwamen we op het idee om een handtekeningenactie te houden om Floris weer op tv te krijgen. nou nu anno 2009 is dat niet meer nodig en Floris is inmiddels een aantal keren herhaald, alleen missen we steeds een aflevering 12 werden uitgezonden en geen 13 dat blijft vreemd NOS ????

 

P. Alles.

 

 

 

© Het Hollandse Kastelenteam 2011 - alle rechten  voorbehouden