Noord Holland

Zuid Holland

Edele Families

Stille getuigen

Publicaties

volksverhalen

Auteursrechten

Fotografie

Links

 

 

MEDEMBLIK Kastelen, ridders en jonkvrouwen: het verhaal van een museumkasteel zou zo spannend kunnen zijn. De realiteit is een stuk harder voor Radboud. Wegens financiële problemen is de beheerster ontslagen en gaat het kasteel van januari 2016 tot en met april 2016 dicht om stookkosten te besparen.

"Verdrietig en soms een beetje boos", is beheerster Jannie Brouwer. "Ze hadden al veel eerder maatregelen moeten nemen. Nu sta ik met 55 jaar op straat", zegt ze. Volgens voorzitter Peter Botman kon hij niet anders. "Sinds het wegvallen van de rijkssubsidie in 2013 gaat het bergafwaarts. Als we nu niets doen kunnen we de boel over twee jaar helemaal sluiten", is zijn weerwoord.

Er ligt wel een reddingsplan met de ontwikkeling van een restaurant en terras. Botman: "Maar we kunnen nu helemaal niks. We wachten tot het eigendom van het kasteel is overgedragen van het rijk naar de Nederlandse Monumenten Organisatie." Intussen wil hij geld gaan inzamelen bij burgers en bedrijven via bijvoorbeeld crowdfunding. "Dat had het bestuur al veel eerder moeten doen", aldus vrijwilligster Arrianna van de Dorpel. 

Radboud heeft trouwens hard vrijwilligers nodig. Een deel is door de drastische bezuinigingsmaatregelen gestopt. Een happy end zit er voor kasteel Radboud in Medemblik voorlopig dus niet in.

 

bron RTVNH.nl


In Syrië is de beroemde kruisvaardersburcht Krak des Chevaliers geraakt door een raket. Dat blijkt uit beelden die zijn vrijgegeven door de Syrische rebellen.

 
De burcht ligt op een strategisch belangrijke heuvel op de grens tussen Syrië en Libanon en was eerder in handen gevallen van de Syrische rebellen. 
 
Uit beelden verspreid door die rebellen zou nu blijken dat de burcht geraakt is door een raket die was afgevuurd door een helikopter of door een gevechtsvliegtuig van het regeringsleger. Een van de torens van de burcht zou ontploft zijn en er zou een rookwolk hangen over de omgeving.

Als dat nieuws bevestigd wordt, is het een zware klap voor de enorme schat aan historisch erfgoed in Syrië. Het Krak des Chevaliers was door de VN-cultuurorganisatie Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

Eerder waren er al berichten dat ook andere archeologische sites in Syrië geplunderd zijn of beschadigd zijn geraakt door de gevechten. 

Krak of erfgoed van de mensheid

Het Krak des Chevaliers staat op een 650 meter hoge heuvel die de oude weg van Antiochië naar Tripoli in Libanon domineert. Op die plaats was er al een Koerdische burcht die haar naam gaf aan de site: Hosn al-Akrad (Burcht van de Koerden).

Tijdens de Eerste Kruistocht in 1100 werd de burcht veroverd door de kruisvaarders en in 1144 begonnen de Hospitaalridders van Sint-Jan, ook Maltezers genoemd, met de bouw van de huidige indrukwekkende vesting. De burcht weerstond de aanvallen van de moslims tot lang nadat de meeste kruisvaarderstaten waren opgehouden te bestaan. In 1271 konden Egyptische Mamloeken het Krak innemen, maar pas na een akkoord waarbij de Maltezers een veilige aftocht naar Tripoli kregen


bron VRT.be

 


 

Voor Ons van het Hollandse Kastelen Team is het overlijden van 

 

Michael Antonius "Mick" Aston , FSA (1 juli 1946-24 June 2013),  een Engels archeoloog .  Een onwelkome verrassing, hij was voor de vrijwilligers in onze werkgroepen een groot voorbeeld. Ook zijn benadering van de archeologische architectuur, was voor ons een voorbeeld. Hij had een eigen en open manier om iets met een wetenschappelijke manier te vertellen en wanneer dan in de loop van een onderzoek bleek dat zijn thesis moest worden bijgesteld deed hij dit op een bijzonder grappig manier.  Als academicus, doceerde hij aan een aantal universiteiten in het Verenigd Koninkrijk, en hielp bij het populariseren van de discipline bij het Britse publiek door te verschijnen als de academisch specialist op de Channel 4 tv-serie Time Team 1994-2011. Door deze reeks, werd Aston bekend bij het kijkerspubliek ook door zijn handelsmerk kleurrijke truien en een vloeiend, slordig kapsel.  Hij publiceerde ook een aantal boeken over het onderwerp van de archeologie, waarvan sommige werden geschreven voor een academisch publiek, en anderen voor het grote publiek.

Vroeg in zijn carrière, werkte Aston voor Oxford City en County Museum en werd later de eerste County Archeoloog voor Somerset . Hij leerde lessen aan de universiteit van Birmingham, Universiteit van Oxford en de Universiteit van Bristol . Met de tv-producent Tim Taylor , begon Aston te werken aan het creëren en het  laten zien dat de archeologie bij het grote publiek populair zou worden, hij werd betrokken bij de oprichting van de kortstondige Time Signs(1991), die werd gevolgd door de veel succesvollere serie Time Team , dat begon in 1994 en het is gepland om te eindigen in 2014. Hij trok zich terug van zijn universitaire posten in 2004, maar bleef werken aan Time Team en begon met het schrijven van regelmatig artikelen voor het Britse Archeologie magazine.

Aston is gespecialiseerd in de landschapsarcheologie, gericht op de studie van de Britse landschappen in de vroege middeleeuwse periode (circa 400-1200). Hij had een bijzondere belangstelling voor de archeologie van steden en monastieke sites uit deze periode.   Hij gold voor de professionele archeologische wereld als een top specialist. En het publiek smulde van zijn onderzoeken die feitelijk binnen drie dagen met apparatuur werd verricht, en zo wist hij een verdere schade aan een toekomstige opgraving te voorkomen, in feite bracht hij mogelijke toekomstige vindingen bloot, dat wil zeggen de plaats waar de Engelse overheid de archeologische vindplaatsen van moest beschermen.

Zijn overlijden wordt door velen als een ernstig verlies gezien.

 

Time Team's Phil Harding in tribute to Mick Aston video

 


 

foto uit archief Hollandse kastelenteam

VIANEN - Een man in Vianen is om het leven gekomen nadat hij dinsdag rond 13.30 uur met een kleine vrachtwagen had geprobeerd onder de historische stadspoort door te rijden. Het voertuig bleek te hoog en de gehele bovenkant van de zeventiende-eeuwse Hofpoort van kasteel Batesteijn  kwam op de cabine terecht.

De bestuurder zat bekneld en was meteen al bewusteloos. Een traumahelikopter landde op het Hofplein. Rond 15.00 uur werd de bovenkant van de monumentale poort van de vrachtwagen verwijderd met een grote kraan. De bestuurder bleek toen al te zijn overleden.

De kleine vrachtwagen is inclusief bestuurder overgebracht naar een bergingsbedrijf. Daar kan het slachtoffer in alle rust uit de cabine worden gehaald.

De zwaar beschadigde poort is voorlopig afgesloten. De Ringdijk in Vianen is vrijgegeven. De idententeit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat de man niet uit Vianen komt.

Hoe het ongeluk precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Er staan bij de poort wel borden met
de hoogte (2,5 meter). Volgens burgemeester Groeneweg was de Hofpoort niet in slechte staat. Over het mogelijk herstel is nog niets duidelijk. "Op dit moment gaan onze gedachten uit naar het slachtoffer en de nabestaanden. De Hofpoort is van latere zorg", zei Groeneweg tegen RTV Utrecht.


Foto uit archief Hollandse Kastelenteam

 


 

Middeleeuwse tuin bij Dever

LISSE  – ‘t Huys Dever in Lisse krijgt een middeleeuwse tuin. Volgend jaar oktober moet de ‘Tuin der Zinnen’, zoals het ontwerp heet, klaar zijn.
‘Tuin der Zinnen’ is een ontwerp van Joost Emmerik en Tomas Degenaar. Zij wonnen de ontwerpwedstrijd die het blad ‘Tuin & Landschap’ vorig jaar hield in het kader van het Jaar van de Historische Buitenplaatsen, waarbij de opdracht luidde voor Dever een laatmiddeleeuwse tuin te ontwerpen. Na bestudering van oude prenten en plattegronden kwamen Emmerik en Degenaar tot hun ontwerp met een ‘omtuining’ in de vorm van een brede haag van meidoorn en beuk, een ‘vloer’ van bloem- en kruidenrijk grasland, banken, een spiegelvijver, bomen en plantvakken vol bloemen en kruiden.

Geplaatst in op 19/12/2012 09:21. Rubriek(en): Actueel, Lisse, Ook in de Bollenstreek.
 

 


 

Onderzoekers vinden stokoud manuscript

11 apr 2013 12:46 | laatste update: 11 apr 2013 13:03
Eeuwenoud manuscript ontdekt door de UvA
 
AMSTERDAM Twee onderzoekers hebben in Amsterdam een aantal bladen uit een negende-eeuws manuscript ontdekt.

De pagina's zaten verwerkt in de band van een zestiende-eeuws boek en kwamen oorspronkelijk uit een manuscript uit het persoonlijke bezit Karel de Kale. Dat maakte de Universiteit van Amsterdam (UvA) donderdag bekend.

Het boek hoort bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Nicholas Pickwoad, een expert op het gebied van boekbanden, constateerde dat de band was gemaakt van hergebruikt perkament uit een zeer oud manuscript. De band was verder gebruikt voor het inbinden van een boek van Johannes Calvijn.

Het oorspronkelijke manuscript moet volgens de onderzoekers stammen uit ongeveer 860. Uit verder onderzoek bleek uiteindelijk dat het ging om een liturgisch manuscript van keizer Karel de Kale. Er zijn volgens de universiteit maar weinig manuscripten bewaard gebleven uit die tijd.

bron RTVNH.nl

 


 

Middeleeuws schip afgezonken om de rivier te sturen

Een middeleeuws schip dat is gevonden in de IJssel bij Kampen is waarschijnlijk expres afgezonken. Deskundigen van Rijkswaterstaat denken dat men zo de loop van de rivier probeerde te sturen.
Het wrak uit de 15e eeuw, een zogenaamde kogge, is vrijwel intact in de rivierbodem aangetroffen. Vlak bij de kogge zijn nog twee andere wrakken gevonden, wat Rijkswaterstaat sterkt in de mening dat de obstakels bedoeld zijn geweest om de IJssel bevaarbaar te houden.

Vaarroute open houden

Volgens Hans Brouwer van Rijkswaterstaat is de huidige IJsseldelta in de Hanzetijd ontstaan door hevige verzanding van de rivier. Voor middeleeuwse handelaren was het van groot belang om de vaarroute naar de toenmalige Zuiderzee open te houden. Door obstakels op de bodem te plaatsen werd de rivier in de gewenste richting gedwongen.

bron rtl 


 

Te koop: ‘Rijksmonumenten Kasteel Radboud Medemblik en pand van het Westfries Museum Hoorn’

De overheid wil niet langer voor de onderhoudskosten van dit cultureel erfgoed opdraaien en zet ze in de uitverkoop. Dat meldt RTV Noord-Holland.

De Ruïne van Brederode is een van de objecten die op de lijst voorkomt. Volgens ruïnebeheerder Gert Brouwer staan ook Kasteel Radboud in Medemblik en het pand van het Westfries Museum in Hoorn er op. Hem is gezegd dat desnoods private partijen de objecten mogen kopen.

In heel Nederland gaat cultureel erfgoed in de verkoop. Het beheer en het miljoenen kostende onderhoud is niet meer te betalen. Toenmalig minister Donner van binnenlandse zaken kwam een jaar geleden met het plan om het vastgoed van de overheid flink in te perken.

 


 

SANTPOORT-ZUID - Samen met anderen alles op alles zetten om de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid open en toegankelijk te houden. Dat is het doel van de vrijdag opgerichte actiegroep Brederode waarin verschillende maatschappelijke belangen samenkomen.

Het nieuws over de geplande verkoop van de Ruïne van Brederode is keihard aangekomen.

,,Wij zijn een verenging die als doel heeft kinderen kennis te laten maken met het verleden. Door levende geschiedenis’’, zegt Piet Groot van de Compagnie van Brederode. ,,We spelen het leven van de familie Brederode na. Niet alleen in Velsen, ook in de rest van het land, en in België en Duitsland. Maar op de toren van de ruïne, daar wappert onze vlag. Het is een ongelooflijke aanslag dat dit prachtige erfgoed in de verkoop gaat.’’

Ook Groot is toegetreden tot de actiegroep Brederode. Net als Lieke Baron van de Stichting Santpoort, Piet Paree namens de culturele groepen, Eugenie van den Berg uit het onderwijs en John van der Pol van de Historische Kring Velsen.

Voormalig minister Donner presenteerde het plan om Rijksmonumenten af te stoten niet als bezuiniging maar als kans. De tijd dat een monument alleen beschermd kon worden door eigendom is voorbij. Door de monumenten af te stoten ontstaat meer ruimte voor ondernemerschap, stelt hij. ,,Private monumentenorganisaties hebben toegang tot financiële middelen die niet beschikbaar zijn voor het Rijk.’’

Als voorbeeld van geslaagde projecten noemt hij de voormalige gevangenissen in Zwolle, Roermond en Almelo. ,,Die zijn door de markt herontwikkeld tot hotels.’’

,,Als actiegroep zullen we eerst de onrust kenbaar moeten maken’’, zegt Paree. ,,Dit nieuws komt voor iedereen uit de lucht vallen, maar het is niet gisteren bedacht. Al die tijd was er niks over te lezen, maar er was veel aan de hand,.’’

Vervolgens wil de actiegroep vooruit kijken. ,,Het doel is goede ideeën los te maken en samen met andere partijen naar oplossingen te zoeken. Niemand kan in zijn eentje het onderhoud van een ruïne bekostigen, dat kun je ook niet van een gemeente vragen. Maar hopelijk kunnen we dat samen wél.’’
De actiegroep wil ook scholen in de regio betrekken, net als de buurgemeenten.

 

bron Haarlems dagblad.

onze reactie

 

Ik lees net dat wij dankzij Donner 1600 Rijksmonumenten kwijt raken. In de Provincie Noord-Holland zijn er 4 waaronder Medemblik, maar ook de ruine van Brederode wordt verkocht.
Dus op de gebouwen die zo moeten blijven die zullen hooguit gekocht
worden door de een of andere Horeca-boer die er een of ander briljant idee op loslaat en aangezien de meeste ideeën al
zijn langs geweest. Blijft over een extravagante hoerenkast.
De ruine's daar kan niks mee worden begonnen die worden onderdeel van een of ander project als een een muur waarachter je kunst schuilen op
een paintball baan of golven? De meeste zullen niet gekocht worden want geen zinnig mens zal nu geld kunnen uitgeven aan extra's als renovatie en restauratie.
 

 


 

De Geestgronden
Egmonds historisch tijdschrift 19de jaargang
Augustus 2013

Wat is er zoal te lezen in dit periodiek. Uiteraard moet het te maken hebben met zaken uit de middeleeuwen, net zoals destijds met het periodiek van Stichting Poelgeest.
We lezen over de slotkapel, Auteur is Luc Lassche.
Het intressante is dat er wordt ingegaan op de naam Egmont. Egmont lag aan den mond van de Hegge en reffeert aan een bron uit 1170. Een monnik schrijft in een rijm aan dat de Noormannen in de haven van Egmont kwamen voordat de Agneskerk werd gebouwd, nog voor 1036.
Verder gaat de auteur in op diverse afbeeldingen van het Graaflijke hof Egmont.
Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de bouw van kasteel Egmont. Een voor lezers van deze website een zeer intressante verhandeling met uitgebreide tekeningen en afbeeldingen.
 


 

Kastelenteam klaar voor de toekomst.

Vandaag 27 juli 2012 hebben we een nieuwe start gemaakt.
Gisteren heb ik een SSD schijft geinstalleerd dat de snelheid van de server met 100% heeft versneld.
De internet snelheid alleen verhogen had naar mijn idee geen zin, althans weinig zin. Door het installeren van de SSD schijf van 128GB zonder draaiende onderdelen is de server zo snel geworden dat we klaar zijn voor de toekomst.

SSD capaciteit 128 GB
Intern Y
Maat 2.5 "
Solid-state drive interfaces Serial ATA III
Type geheugen MLC
Data-uitwisseling
Leessnelheid 520 MB/s
Schrijfsnelheid 320 MB/s
Random write (4KB) 75000 IOPS
Random read (4KB) 30000 IOPS
Overdrachtssnelheid 6 Gbit/s

 

 


Het Hollandse Kastelenteam maakt zich zorgen
om de ruine van Brederode.

 

In de krant in Noord Holland maandag 09-07-2012

SANTPOORT-ZUID - De Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid moet open blijven. Daar lijkt iedereen het mee eens. Alleen zegt niemand te willen investeren. Ook de provincie Noord-Holland ziet het niet zitten.

De ruïne moet per 1 januari volgend jaar de deuren sluiten, want de provincie Zuid-Holland ophoudt met het verstrekken van subsidie. Hierdoor moet de Kastelenstichting Holland en Zeeland stoppen met het beheer van de ruïne. De ruïne wordt teruggegeven aan de Rijksgebouwendienst die verantwoordelijk is voor het onderhoud. De Rijksgebouwendienst laat weten te voldoen aan de onderhoudsverplichting, maar zegt dat er geen extra geld is om de ruïne open te houden of beheerders aan te stellen.

 

Reactie van de Nederlandse Kastelen Stichting:

Hartelijk dank voor uw bericht, we zijn op de hoogte van de situatie. Wij schenken hieraan in ieder geval aandacht in onze digitale nieuwsbrief en kasteelkatern. Verder kijken we naar eventuele andere mogelijkheden.