Start pagina

deel 1 2003

2009 deel lV

Stille getuigen 2012

Wouter v Egmond

Auteursrechten

Fotografie

Links

 

 

Stille getuigen aflevering 2013
In 1985 werd mijn diareportage gepresenteerd in aanwezigheid van Prof. Dr. J.G.N. Renaud, oud archeoloog van het R.O.B. (Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek).
De Proffessor was zeer te spreken over de uitvoerige reportage, met name de detail opnames die de meeste mensen over het hoofd zien.
We bezoeken Stonehenge de piramiden, de grote kathedralen maar we weten niet wat we zien, daar is de kennis te vinden verborgen in steen, dat is met opzet zo gedaan om hem te behouden. De kennis is te vinden in oude en moderne monumenten en wordt ook nu nog toegepast. Dit zei Mike Blackburn tijdens een documantaire over de tempeliers. Ik kan als fotograaf hier volledig mee instemmen.

De kastelen websites die er zijn laten merendeel mooie postcards zien, logisch maar laat men zich dan geen kastelen experts noemen. Dat waren er voor mijn gevoel maar twee Prof. Dr. J.G.N. Renaud en De heer Schellart, meer heb ik er eigenlijk niet gekend.
Iedereen denkt nu te kunnen fotograferen , ik hoor de mensen nog klagen als ze foto's lieten afdrukken, "ik heb een 10 megapixelcamera maar de foto is bewogen" hoe kan dit nu ?
Voor kastelen en architectuur in het algemeen ben ik nogsteeds een voorstander van zwart/wit. dit doe ik nog met een ilford rolletje en waarom zult u zich afvragen. Nou wel hierom; in een digitale camera zit een kleurenchip die kan je softwarematig op zwart/wit zetten, maar dan worden de foto's krijgen een bruin zweem. Het zelfde effect kreeg je met een zwart/wit rolletje dat men kan ontwikkelen in een kleuren ontwikkelaar, deze kregen ook een bruin zweem.

Op History channel heb ik een aantal intressante documantaires opgenomen over de Tempeliers. Het blijkt dat men nogsteeds op zoek is naar hun schat. Ja ze speken nogsteeds tot de verbeelding. Ik wil niet ingaan op de misdaden van beide zeiden, dat is niet onze insteek van dit artikel. Wij kijken na 1307 toen de orde verboden werd door de paus. Maar de vraag is bestaan ze nog of bestaan ze niet meer ? Juist omdat de bouw kennis nogsteeds bestaat.

Volgens kenners vluchtten de meeste tempeliers naar Schotland, Zwitserland, Portugal, en de vloot tja dat blijft een vraagteken. Denk eens aan de Zwitserse banken , lijkt dat op die van de tempeliers, en o ja de vlag van Zwitserland omgedraaide tempeliers. In 1315 wilde Leopold I van Oostenrijk de macht over Binnen-Zwitserland overnemen. Maar de Zwitsers versloegen zijn leger bijna volledig in de Slag bij Morgarten.
hoe kunnen een handje vol Zwitserse boeren het leger van Oostenrijk verslaan ? Ja we denken aan Willem Tell een van de Zwitserse welgeboren mannen natuurlijk.
Schotland 1314, Koning William de Bruce geexcommuniceerd en het land ook door de Paus, veilige plek voor de Tempeliers.
The Battle of Bannockburn, 1314, 23-24 Juni, 1 Schot tegen 3 Engelsen maar de Schotten wonnen met steun van de Tempeliers.Wat de invloed vn de St Clair familie is blijft een vraagteken, financieel of grond giften zijn zeer wel mogelijk.
Dat Rosslyn chappel is gebouwd met tempeliersgelden is denk ik niet zozeer een vraagteken maar voor mij persoonlijk een vaststaand feit. Een schat, goud en juwelen in de kapel is denk ik een fabel.
In Portugal werd de naam veranderd in ridders van Christus hier bouwden ze kathedralen en kastelen.
O ja een andere fabel "drinken als een tempelier" het drinken van water was toen erg gevaarlijk, je ging er dood aan. Men had toen 3 soorten bier. zwaar, middel, en kinder bier.